25 de gener del 2018

In memoriam.

Fa trenta anys, el 1988, la Caixa Laietana (la Caixa “d’orrus” de Mataró) va celebrar “por todo lo alto” els seus 125 anys d’existència. Avui, com tantes altres Caixes d’Estalvis, ja no hi és.

Amb motiu d’aquella efemèride l’entitat la encunyar a tall de medalla (malgrat que era de forma rectangular) una petita peça feta expressament per la ocasió pel reconegut artista Josep M. Subirachs.

Ara he retrobat, perduda en un armari amb altres records semblants, la corresponent que llavors em van regalar. He de confessar, no sé si perquè la tenia oblidada o tinc un cert sentiment de gratitud envers la Caixa de Mataró, que m’ha agradat molt i crec que he de lluir-la. La faré emmarcar i la col·locaré en algun lloc a casa.


Crec que l’artista va reeixir la representació de l’entitat, tant el seu origen mataroní, la mata a la mà, com la seva funció social, la guardiola a l’altra, tal l’antiga “Verge de l’estalvi” -com jo anomeno a l’obra de l’Alfred Opisso Cardona (en realitat s’anomena “Al·legoria a l’estalvi”)- que va presidir tants anys l’entrada de les dependències nobles de la vella seu  del carrer d’en Palau. La contra imatge de la cara de la figura és característica de l’autor.




25 de gener.