23 de gener del 2018

Endreça-2 (dos anys desprès).


Quan ets gran i has viscut força, un dia t’adones que el teu cau (el que fas servir per viure, per treballar o per esbargir-te) està curull d’un conjunt generalment heterogeni de peces que hi van anar arribant, les vas deixar en algun racó i allà es van quedar sense que mai més en fessis cas. També s’hi troben algunes coses d’avantpassats teus (quan no ancestres) que van passar pel mateix procés, encara que aquestes les has guardat per alguna cosa, però estan tant oblidades i arraconades com les altres.

Si has viscut una mica intensament o amb molta relació social o tens alguna dèria col·leccionista, el munt d’andròmines acumulat és considerable. A vegades les veus, les mires i penses...

Llavors tens dos pensaments contraposats: El primer malèvol o cínic: “merda pel que quedi”, ja s’ho faran els que vinguin desprès de portar-me al sot, tot plegat, ja no hi seré ni ho veuré, que facin el que vulguin. Potser entrarà un drapaire d’aquells clàssics amb l’escuradents de costat a la boca que com tal que li paguin quatre rals se’ls ho endurà tot. El segon pensament és més benèvol i “utilitarista”: fem una mica de neteja i veurem si aprofitem alguna cosa o en podem treure encara algun suc del que trobem (sols que sigui a efectes decoratius)

Ara, aquest dies, estic en aquesta segona opció desprès de molt temps d’haver “militat” en la primera. Fem una mica d’endreça i a veure que en surt.

He recuperat alguna cosa del pare i de l’avi. Ara estic amb els meus records. Déu n’hi do el que trobo que ja ni tenia constància del que hi havia. Tres primeres impressions, o les tres primeres “seleccions”: això es pot aprofitar (o regalar); això, ... ja ho veurem (res, queda allà per més endavant); això a la brossa.



Joan Miró, “La casa de la palmera”, 1918.

A can Món no hi havia una palmera al davant. Si que recordo de petit una figuera que feia molta ombra i moltes figues, però que deixava al sota un pati empastifat al mes d’agost, i per tancar el marge amb la finca de sota, ca l’Arlot, les piles de garbes de sarments de la vinya que servien per encendre la llar de foc tot l’any i fer brasa. Treta la figuera, al seu lloc, desprès de fer un mur de separació de les dues finques com cal, s’hi van plantar tres moreres que ja s’han fet ben grans (i també empastifen el terra de mores al seu moment) i amb el temps les va acompanyar un arbre de Nadal, un avet, que va venir petit dins d’un test de ca la Marta, i trasplantat directament al terra ha esdevingut un arbre monumental. El pare va aixecar al fons del pati una pèrgola de fusta i sostre de bruc que amb els anys i les inclemències metereològiques es va malmetre i vaig enretirar. A les cantonades del pati hi ha dues “iuques” esplèndides i des de no fa gaire un gessamí (llessamí) enfiladís que va malvivint perquè el cuidem poc.

22 de gener.