1 de desembre del 2017

Jonàs

Aquest any, a començaments de la tardor, vam estar a Aquileia visitant la seva basílica. Per les informacions existents aquesta construcció ha experimentat molts canvis al llarg del temps degut a les vicissituds que sofrí la població en els llunyans temps en que era fronterera. Ara uns construïen, ara d’altres destruïen, més endavant es refeien, ... Sembla, però, que els mosaics del terra de la basílica són paleocristians, del s. IV, i s’han mantingut en un raonable estat de conservació i és el que mereix la visita.

Entre les variades i múltiples figures que mostren els mosaics n’hi ha una relativa a la història de Jonàs. Per les noves generacions, que no han estudiat Història Sagrada com ens va tocar a nosaltres, no els deu dir res ja que segurament no n’han sentit a parlar mai. Jonàs va ser un dels profetes menors descrit en l’Antic Testament i recollit també en les altres religions del Llibre. Sembla que Déu li va encarregar anar a Nínive per que reprengués als seus habitants la mala vida que portaven, però ell en lloc d’anar-se’n cap a l’est que era cap on havia d’anar s’embarcà en un vaixell cap a l’oest, defugint de l’encàrrec. La navegació va ser sotragada per un violent temporal que sols es va calmar quan els mariners van llançar a Jonàs per la borda de cap a mar. Val a dir que ho varen fer a petició pròpia, ja que entenia que així calmaria la fúria divina que havia desfermat el temporal. A la mar, Jonàs va ser engolit per una balena (o una altra mena de peix gros, o monstre marí) i desprès de romandre tres dies a la seva panxa va ser regurgitat a una platja. Fruit dels tràngol no li quedà més remei que complir l’encàrrec que Déu li havia efectuat i anà a Nínive a fer el seu comès.




Res, que m’ha vingut al cap aquesta història. Potser hauria pogut aprofitar la postal que vaig comprar a la botiga de records de la basílica per fer la Nadala d’aquest any, però no. Ja en tinc d’altres.


1 de desembre.