18 de maig del 2017

Atenció! Aprenguem de la història.

No fa encara quatre dies, com aquell que diu, que Trump és President dels  USA i ja tenim a les taules de les nostres llibreries, traduïda tant al castellà com al català, la petita obra de Timothy Snyder: Sobre la tirania. 20 lliçons que hem d’aprendre dels segle XX, Ed. Destino, B-2017.


És una reflexió sobre on ens pot portar oblidar la història feta a partir del que ja es pot deduir de què pot representar l’elecció de D. Trump. És una crida a no baixar la guarda sobre el que els pot venir als nord americans i de retruc a tots plegats. És un record de com van pujar els règims totalitaris: feixista, nazi, comunista, al segle XX, què i com va succeir, com se’ls va prendre la gent i les seves conseqüències. Quins comportaments individuals cal mantenir avui, quin perills hem de vorejar, especialment en les noves circumstàncies de la comunicació. Especialment crític amb Internet i el que pot comportar, favorable a totes amb el bon periodisme escrit sobre paper, en la comunicació personal per sobre de la digital, en la militància activa per sobre del desfogament a les xarxes. És una crida a ser persona conscient i compromesa per sobre del gregarisme amb una defensa de certs espais de privadesa individual per sobre de la tant lloada ara transparència. Estiguem amatents i preparats davant la situació que vindrà (no que pot venir, sinó la que ja està aquí).

De lectura fàcil i ràpida, un anar i tornar amb bus de casa a Barcelona, és un opuscle per tenir en compte i recomanar vivament a tots aquells que pensin que cal deixar un món una mica millor als que ens vénen al darrera o que tenen que això pot anar a pitjor.

“La història ens permet ser responsables: no de tot, però sí d’alguna cosa”

“la història ens ofereix la companyia dels qui han fet i han patit més que nosaltres”

18 de maig.