6 d’agost del 2012

Deprimint el consum.

És lògic amb les perspectives que hi ha, s’han acabat les alegries en el consum.

Mirem el rebost: guaita! Aquella llauna està a punt de caducar, potser que l’aprofitem! L’ampolla de vi que no saps com va arribar-hi i que ha estat sistemàticament ignorada, i si en féssim una sangria ara que és l’estiu?. Obrim l’armari: curull de roba que malgrat el seu temps està en bon estat. Aquest any anirem vintage! Tampoc cal fer grans escarafalls. Repassem les lleixes dels llibres: caram!, però si n’hi ha uns quans, o forces, que no hem obert. Vés per on, ara els aprofitarem. Fem una ullada a veure quin aspecte té el nostre cotxe. Sí, ja té uns anys i algun que altre cop que potser caldria reparar, però el motor encara està en molt bon estat; a veure els neumàtics? Encara poden tirar una mica més, compte, però amb la seguretat, això és primordial. Ens durarà un temps més, i tant! L’anunci de la petrolera diu: Hi ha tant de veure del que ja hem vist! Escolta, perquè no tornem a anar fins els Pirineus aquest any enlloc d’anar-nos-en a la quinta força?

En el gir d’una empresa d’això se’n diu realització d’estocs. El resultat del compte d’explotació serà negatiu ja que haurem disminuït les existències, però tindrem la impressió de mantenir l’activitat. Cert, haurem deprimit el consum amb tota la repercussió a la cadena de l’economia: menys vendes, menys impostos, menys activitat. Tot això comportarà autoalimentar negativament tot el circuit ja que al seu torn els afectats venedors de les compres que hem deixat de fer començaran a fer el mateix si no ho han fet ja.

És l’espiral infernal en la que estem instal·lats. En Joan Majó, fa uns dies feia una proposta voluntarista per trencar-la.


6 d'agost.