14 de juliol del 2012

14 julliet.

La notícia és que PSA, l’empresa francesa de fabricació de vehicles Peugeot-Citroën, tancarà alguna de les seves fàbriques a França i acomiadarà més de 8.000 treballadors. Tot un cop per la moral dels francesos. Ja fa uns quant anys que el President d'aquesta empresa alertava de la invasió de productes fabricats al Japó i a Corea, i encara no hi havia els xinesos. Cert, però, que alguns d’aquests fabricants asiàtics tenen factories a Europa, al mateix cor de la UE, així com fabricants europeus tenen fortes connexions amb els japonesos (Renault-Nissan).

Un dels caps del socialisme francès, Arnaud Montebourg, va prevenir del tema quan estava a l’oposició. Ara és ministre del Govern d’Hollande, precisament de “Recuperació productiva”. Què proposarà en les seves noves responsabilitats?

El tema es molt important també per nosaltres. Espanya és un del gran fabricants de vehicles del món. Exportem el 85% de la producció. Tenim fàbriques tant de Peugeot com de Citroën. Les d’aquesta darrera marca són la base del cluster de l’automoció gallega. Posem-nos a tremolar pel seu futur, tant de bo que no passi res. Mentre, les vendes de turismes a Espanya continuen desplomant-se: ara sols són el 47% de les que es varen fer el 2004. A Europa no els va pas gaire millor.


És la globalització el que cal repensar.

14 de juliol.