18 de febrer del 2012

Això s’escalfa.

Jean Monnet i Robert Schuman deuen regirar-se a les seves tombes. El que volien evitar amb la seva proposta de construcció europea està tornant. La cargolada que els alemanys estan fent als seus socis comunitaris, avui són els grecs, demà potser nosaltres, pot acabar rebentant l’invent i estavellar-lo amb gran satisfacció de les potencies emergents que veuen com les antigues potències colonials van camí de la inanitat.

A Grècia es cremen banderes alemanyes, ... del tercer Reich. Es desenterren velles deutes no pagades. Es fan retrets a la història, torna la memòria, somorta fins ara, però amb les brases ben vives. El nacionalisme, d’un i altres, cavalca de nou.




Escoltem el què diu Daniel Cohn Bendit aquesta mateixa setmana: “Les Allemands, qui rechignent à financer un second plan de sauvetage pour la Grèce, devraient se souvenir de tout ce qu’ils on pillé dans ce pays pendant la Seconde Guerre mondiale (…) Avec les intérêts, ce sont 81 milliards d’euros qui sont dus à Athènes. C’est là une autre façon de voir l’Europe et son histoire.”


I ja col·locat en pla moral: “Les Allemands qui se disent vertueux, estiment que les Grecs ont péché et qu’ils doivent payer. Or, deux qui ont péché, ce sont tout de même les Allemands, dont la dette a pourtant été effacée parce que les Américains y voyaient un intérêt stratégique. Pourquoi ne pas considérer que sauver la Grèce est stratégique, au lieu de mettre ce pays à genoux?

Hauríem de reflexionar més sobre el futur superant el passat, deixar les pròpies misèries enrere i ser més generosos, amb les renúncies i reconeixements corresponents. Aquí també.

Per cert, el deute grec a meitat de l’any passat pujava 339.975 milions d’€, el 3,35% del total de l’U.E.; l’espanyol, 702.806 milions d’€, el 6,94% del total de l’U.E; l’alemany, 2,052.370 milions d’€, el 20,27% del total de l’U.E. Què han finançat els alemanys en aquests anys per anar donant lliçons d’austeritat als demès? La seva unitat, els seus bancs en fallida, la seva prosperitat,...?

18 de febrer.